IMG_6643 2.JPG

In 2014 stierf de partner van Sietske Scholten aan de gevolgen van de ziekte van Lyme. Na een gevecht van elf jaar kon Thérèse (zie foto) de strijd niet langer aan. De roman BEET baseerde Sietske op hun eigen verhaal en het boek staat sinds 2017 in de top 10 van ‘Bestbeoordeelde Nederlandstalige literaire romans’ op Bol.com. Deze nagenoeg autobiografisch roman kreeg veel media aandacht o.a. in Margriet, Vrouw Magazine en de Telegraaf.

Om de bewustwording voor het gevaar van teken te vergroten, plaatst Sietske tijdens de WEEK VAN DE TEEK iedere dag een deel van het werkelijke verhaal, foto's en leesfragmenten uit haar roman BEET.


DAG 6 WEEK VAN DE TEEK

Het is dag zes. De op-één-na-laatste-dag van de #weekvandeteek. Morgen lees je het allerlaatste deel. Ik vertelde je al eerder dat Thérèse vlak voordat ze werd gebeten door de teek in verwachting hoopte te raken. 

Doordat ze zo ziek werd, kon haar lichaam geen kind meer dragen. Vooral door de torenhoge dosis morfine die ze iedere dag moest slikken om de pijn de baas te blijven was zelf zwanger worden geen optie meer. Je kan je vast wel voorstellen hoe ongelooflijk gelukkig we waren met de komst van onze dochter. Wat heeft Thérèse uitgekeken naar het kleine meisje dat in mijn buik groeide. Ze wilde zo graag moeder worden.
Wat ben ik dankbaar dat ze dat heeft mogen ervaren. Al duurde het geluk veel te kort.

Lees het fragment uit mijn roman BEET, waarin Thérèse onze pasgeboren dochter voor het allereerst vasthoudt.


BEET - fragment 6

Merel is nat van het vruchtwater, besmeurd met huidsmeer en bloed van mij. Ik bestudeer verwonderd de schoonheid van mijn dochter, die na een korte schreeuw waarmee ze haar longen uitklapte, inmiddels rustig en tevreden op mijn borst ligt. Met grote ogen kijkt ze terug. Ons eerste oogcontact, hoewel het lijkt alsof ik haar al maanden ken. Elise aait met haar wijsvinger zachtjes over Merels bolle wangetje.
‘Welkom op de wereld, meisje,’ fluistert Elise. ‘Jeetje, Marjolein, wat een oerkracht. Ik heb zo veel bewondering voor je. Hoe voel je je?’
Mijn lijf trilt, ik ben uitgeput en mijn ademhaling heb ik nog niet volledig onder controle. Door de euforie van de geboorte heb ik geen idee van de ravage tussen mijn benen. Pijn voel ik niet, puur geluk stroomt door mijn aderen.
‘Wil jij haar vasthouden?’ vraag ik Elise.
‘Heel graag,’ zegt ze.
‘Je geur is heel belangrijk,’ zegt Ingrid. ‘Merel zou graag tegen je huid aan willen liggen. Lekker bloot.’

Zonder schroom trekt Elise in één beweging haar donkerblauwe shirt met lange mouwen uit en ze opent de sluiting van haar bh. De schaamte voor haar door de medicatie uitgedijde lichaam bestaat voor een kort moment niet. Merel is belangrijker. Voorzichtig pakt Elise Merel op, terwijl ze haar hoofdje ondersteunt en beheerst laat ze zich zakken in de diepe loungestoel naast mijn bed. De verpleegkundige reikt Elise een dekentje aan, dat zij op haar beurt liefdevol over Merel heen legt. Met een diepwarme klank in haar stem die ik niet eerder heb gehoord, begint Elise zachtjes tegen onze dochter te praten. De grote heldere ogen van Merel bewonderen het lichtspel op Elises gezicht.
‘Dag kleine Merel. Weet je dat ik niets liever wil dan jou zien opgroeien? Ik ben zo blij dat ik jouw mama mag zijn.’
Met een grote gaap van vermoeidheid sluit Merel haar oogjes. Elise tilt haar arm een stukje op, waardoor Merels hoofdje dichter bij haar gezicht komt. Met een diepe teug lucht snuift Elise Merels geur op en ze geeft haar een kusje op haar voorhoofdje. Vertederd kijk ik naar hen, terwijl de verloskundige de knip dichtnaait die tijdens de bevalling is gezet.


Morgen volgt deel 7: het laatste deel.

Deel dit verhaal ook gerust met anderen. Stuur deze link door of praat erover. Hoe meer mensen het gevaar van een tekenbeet inzien, hoe meer leed er voorkomen kan worden. Dan is Thérèse haar dood niet helemaal voor niets geweest.


Ontvang tijdens DE WEEK VAN DE TEEK de dagelijkse delen van Sietske in je mailbox. Meld je hier aan:


.

.

Tijdens DE WEEK VAN DE TEEK

ontvang je 10% korting op de roman BEET. Deze actie geldt zowel voor het e-book als voor de paperback. (Verzending boven de 20,- euro is GRATIS)


meer informatie over BEET
BEET10%korting kopiëren
sietske scholten foto telegraag enz....png