Vandaag gaan we nog één keer door het verhaal heen. In de laatste redactieronde gaat het erom de laatste foutjes uit de tekst te halen. Dit zijn over het algemeen spel- en grammaticale fouten.
Sommige lezers valt het op als een specifiek woord snel achter elkaar twee keer volgt. Dan heb ik het niet over lidwoorden of persoonlijke voornaamwoorden, want dat je die veelvuldig gebruikt, daar kom je niet onderuit. In mijn ShortThrill GEHEIM komen de woorden ‘lichaam’, ‘huid’ en ‘vlees’ veelvuldig voor. Ik probeer te vermijden dat ik hetzelfde woord in twee opeenvolgende zinnen gebruik. De website synoniemen.net gebruik ik vaak om te zoeken naar een synoniem voor een bepaald woord om dit soort herhalingen te voorkomen.
In de eindredactiefase van het schrijfproces moet je ook nadenken over het gebruik van je punten en komma’s. Want hoe klein leestekens ook mogen zijn, onbelangrijk zijn ze niet. Een komma bijvoorbeeld zorgt voor ritme in je tekst, maar doet meer dan alleen dat. Een komma zorgt voor een pauze, een onderbreking, waardoor hetgeen voor de komma benadrukt wordt, en er meer aandacht van de lezer is voor wat er volgt. Een tegenstelling in een zin wordt op deze manier bijvoorbeeld versterkt. Door middel van een komma kun je voor verrassingen zorgen, voor spanning. En dit is maar een voorbeeld van één leesteken.
“Met de komma hou je de lezer even tegen, rustig, vriendelijk. Met de puntkomma hou je hem iets nadrukkelijker tegen. ‘Geen geluid, geen beroering; nergens mensen.’ Met de punt geef je hem een stopteken. Het luistert allemaal nauw.” (uit: Jan Brokken, De wil en de weg)
Wees je er dus van bewust dat ook zoiets kleins als een komma of een punt belangrijk is in je verhaal.
OPDRACHT 20:
Neem je verhaal voor de laatste keer onder handen. Juist ook voor het checken van de leestekens kan het weer zinvol zijn om je tekst nog een laatste keer hardop voor te lezen. Waar je een pauze ervaart of voelt dat deze wenselijk is, hoort een komma. En bij het voorlezen hoor je ook goed of zinnen misschien te lang zijn en beter in tweeën gedeeld kunnen worden. Laat de spellingscontrole die standaard in Word zit, tenslotte ook nog een keer draaien over je verhaal. Wellicht haalt deze er toch nog een foutje uit dat je zelf over het hoofd had gezien.
Misschien sta je te popelen om je ShortThrill het wereldwijde web op te gooien. Wacht daar nog heel even mee, want je bent nog niet klaar. In de opdracht van maandag ga je nog iets heel belangrijks toevoegen aan je ShortThrill.
Veel plezier, fijn weekend en tot maandag!
Lieve groet,
Sietske Scholten