21a70145-692c-472c-afa0-d450bdd4453c.png


Dag 12: Inleving
Is je raamwerk klaar? Je hebt je plot, de drijfveren van je personages, het conflict is helder, je hebt je kader bepaald, de spanningsboog klopt en je hebt de setting gekozen, dan kun je door naar de volgende stap: het wordt tijd om het verhaal ‘in te gaan kleuren’. Iedere dag pakken we een onderdeel dat je gaat uitwerken in jouw ShortThrill. Zo zal je ShortThrill iedere dag groeien. Maak je niet druk over het aantal woorden. Je mag in dit gedeelte van het proces nog zoveel woorden gebruiken als je wilt.

Vandaag ga je in de huid kruipen van het personage dat in jouw verhaal je vertelperspectief is: je hoofdpersonage. Om een geloofwaardig personage neer te kunnen zetten, moet je dat personage goed kennen. Je kunt in de huid kruipen van je personages. Hun gedachtes kennen, voelen wat ze voelen. Daardoor maak je er echte mensen van. Laat ze reageren zoals jij ook zou doen (of zou kunnen doen als je in die situatie zou verkeren). Observeer je familieleden, vrienden of onbekenden op straat. Hoe bewegen ze? Hoe praten ze? Met welke woorden? Hoe gebruiken ze hun mimiek? Hoe ziet verdriet eruit? Of woede? Of angst? Hoe gebruiken mensen hun handen bij het praten of bij emotie? Wanneer trekken mensen hun schouders op? Het is ontzettend leuk om in het dagelijks leven met een schrijversoog om je heen te kijken om informatie op te slaan die je later bij het schrijven weer kunt gebruiken.

Kijk ook geregeld naar jezelf in de spiegel. Beweeg de spieren in je gezicht. Observeer wat er gebeurt bij de bewegingen. Wat voor emotie zie je? Frons je wenkbrauwen. Trek ze op. Lach, geeuw, kijk verschrikt, pruil, trek je neus op, pers je lippen op elkaar. Probeer alle emoties en bewegingen uit en kijk wat het doet met je gezicht of zelfs je hele houding. Hoe beter je weet wat er gebeurt, hoe beter je het kunt beschrijven bij je personages.OPDRACHT 12:

Pak de schetstekst van je verhaal. Vandaag ga je de schetstekst uitwerken vanuit je hoofdpersonage. Kruip in de huid van je personage en ervaar je verhaal vanuit hem of haar, maar schrijf wel in de derde persoon enkelvoud. (Lees eventueel nogmaals het stuk door in les 10 over de personale verteller. Klik hier.)
Begin bij het begin van je schets en schrijf je verhaal gedetailleerd uit door de ogen van je hoofdpersoon, terwijl je verhaal wordt ‘afgespeeld’. Je schrijft deze keer dus rustiger dan tijdens de schetsfase. Neemt de tijd om emoties, gevoelens, bewegingen en handelingen te beschrijven van je hoofdpersoon, maar ook voor de observaties die je hoofdpersoon doet. Maak gebruik van alle zintuigen om het verhaal te beschrijven. Binnen je verhaal mag je niet wisselen tussen de personages. Je blijft door de ogen kijken van het hoofdpersonage. Je ervaart het verhaal dus alleen vanuit hem of haar.
Deel je verhaal in de Facebookgroep als je dat wilt. Het is leuk om een verhaal iedere dag te zien groeien. En wellicht hebben je medecursisten nog een interessante kijk op dit element van jouw verhaal.

Heel veel plezier en tot morgen!

Lieve groet,

Sietske Scholten