21a70145-692c-472c-afa0-d450bdd4453c.png


Dag 22: Delen


Vandaag zijn we aan het einde gekomen van de cursus. De hele maand heb je gewerkt aan het schrijven van je eigen ShortThrill. In de eerste week heb ik je laten zien welke elementen ik gebruik in mijn verhalen. We doken in het verhaal van mijn ShortThrill GEHEIM en zochten naar het grotere verhaal dat achter het kader zat wat ik als schrijver had gekozen om de lezer te tonen. Jullie maakten een tijdlijn en schreven scènes op andere momenten in de tijdlijn van GEHEIM.

In de tweede week hebben we ons gericht op het zoeken naar de plot van je eigen ShortThrill aan de hand van krantenberichten. Je bedacht drijfveren voor je personages en daar rolde een conflict uit. Je maakte een tijdlijn en koos een kader om je verhaal te vertellen. Je bedacht een setting en je maakte een ruwe schets van je verhaal.

In de derde week schreef je je eerste versie door de elementen stap voor stap toe te voegen. Eerst de handelingen, emoties en observaties van je hoofdpersoon. Daarna de interne monoloog, de dialoog en je bracht diepgang aan in je tekst.

In de vierde week heb je je eerste versie herschreven door iedere dag iets aan te pakken rondom de redactie van je ShortThrill. Je snoeide de tekst terug tot duizend woorden, je haalde de fouten eruit, maakte de interpunctie kloppend. Je bedacht de eerste zin, de laatste zin en de titel. En gisteren voegde je er beeld aan toe.

Je ShortThrill is nu helemaal klaar. Het spannende moment is aangebroken om je verhaal te delen. Vergeet niet hoe belangrijk het delen is. Hoewel het het allerspannendste is van het hele schrijfproces, is het ook hetgeen wat het juist zo leuk maakt. Het ultieme doel van schrijven is om gelezen te worden. In de eerste jaren dat ik schreef, heb ik álles wat ik schreef gratis gedeeld. Drie volledige boeken heb ik openbaar (en gratis) geblogd. Ieder hoofdstuk was te lezen. Door het delen groeide niet alleen mijn lezerspubliek, maar ook mijn zelfvertrouwen en ook mijn schrijfkwaliteiten. Want natuurlijk was niet iedereen 100% positief. Ik kreeg ook genoeg negatieve feedback en daar ben ik onwijs dankbaar voor, want van feedback leer je. Soms is het wat onhandig verpakt door de woorden die de feedbackgever gebruikt. Soms is het negatief verpakt, maar denk dat terug aan de metafoor van het cadeau die ik je eerder gaf. Elke vorm van feedback bevat een (waardeoordeelvrije) kern. Zelfs een summiere ‘ik vind het niks’, bevat de kern dat de lezer niet door het verhaal is gepakt. Die kern kun je bekijken van alle kanten en besluiten of je er iets mee gaat doen, het bijvoorbeeld meeneemt in het schrijfproces van je volgende verhaal. Maar je kunt het ook naast je neerleggen. En van de positieve en leuke reacties mag je natuurlijk enorm genieten! Het is jouw ShortThrill, jouw creatie!
OPDRACHT 22:

Deel je ShortThrill in de online community en op je eigen social media met de afbeelding erbij die je gisteren hebt gemaakt/gevonden. Je kunt het plaatsen op je eigen profiel, maar natuurlijk ook in de schrijversgroepen (bijvoorbeeld Schrijven Online) of groepen voor korte verhalen.

En ik ben natuurlijk razend benieuwd naar de reacties van anderen op je ShortThrill. Als je het leuk vindt, kun je in de Facebookgroep laten weten hoe het voor jou was om je tekst te delen en of je reacties hebt gekregen. Laat weten waar je 'm hebt gedeeld, wellicht is het een goede tip voor de andere cursisten.Morgen ontvang je van mij nog een afsluitende e-mail.
Succes, geniet ervan en tot morgen!

Lieve groet,

Sietske Scholten