21a70145-692c-472c-afa0-d450bdd4453c.png


Dag 21: Beeld zoeken


Als je helemaal tevreden bent over je ShortThrill, dan kun je deze gaan delen. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet, heb ik ook altijd passend beeld bij mijn verhalen. Pas als ik de juiste afbeelding bij mijn verhaal gevonden heb, vind ik het verhaal echt klaar om de wereld in te sturen.

Let er bij het gebruiken van beeldmateriaal op dat je zeker weet dat het materiaal dat je gebruikt rechtenvrij is, anders kan het je heel duur komen te staan. Je zult niet de eerste zijn die een dikke factuur krijgt toegestuurd voor het onrechtmatig gebruik van een bepaalde foto en daar wil ik je graag voor behoeden.

Jaren geleden maakte ik bij ieder hoofdstuk dat ik blogde zelf een foto. En ook de coverfoto’s van mijn eerste drie boeken heb ik zelf gemaakt. Bij zelfgemaakte foto’s heb jij de rechten over de foto en mag je ‘m dus voor alles gebruiken. Een nadeel van zelfgemaakte foto’s is dat je er lang mee bezig bent. Je moet een concept bedenken en je moet een beetje verstand hebben van fotografie en bewerking om het beeld professioneel te laten lijken. Mocht je daar geen tijd of geen talent voor hebben, dan zijn er gelukkig heel veel andere mogelijkheden om rechtenvrij beeldmateriaal te vinden.

Zelf ben ik helemaal weg van pexels. Daar haal ik bijna al mijn foto’s vandaan voor ShortThrills en bloghoofdstukken. Het beeld dat ik koos voor de ShortThrill GEHEIM is een close up van een oog. Kijk hier voor mijn beeld bij de ShortThrill: GEHEIM

De covers van mijn boeken laat ik maken door een fotograaf, zodat ik de rechten kan kopen. In de voorwaarden op Pexels staat namelijk dat de Pexelfoto’s niet gebruikt mogen worden op producten. Mijn boeken zijn mijn producten en die verkoop ik. Dat mag dus niet. Maar je mag de Pexelfoto’s dus wel kosteloos online gebruiken bij je verhaal. Ik zoek vaak op woorden die een emotie uitdrukken. Zoek maar eens op ‘huilen’, ‘traan’, ‘angst’ of ‘boos’. Sommige foto’s in de resultaten vind ik erg mooie beelden die goed aansluiten bij de sfeer van mijn verhalen. Klik op de foto en druk op ‘downloaden’. De website vraagt je vervolgens vrijblijvend of je de fotograaf iets wilt geven, maar dat hoeft dus niet. Je kunt de melding wegklikken.
OPDRACHT 21:

Maak of zoek een afbeelding die jouw verhaal versterkt. Kies voor een klein detail uit je verhaal waar je een mooi beeld bij maakt of zoekt. Denk heel associatief. Het is juist interessanter als je beeld niet een letterlijk beeld is van jouw verhaal. Je kunt het meer zien als een tipje van de sluier die je oplicht.


Veel plezier en tot morgen.

Lieve groet,

Sietske Scholten