Door in de vorige les zelf plaats te nemen in het publiek van jouw verhaal en je tekst te fileren, heb je er (meer) objectief naar kunnen kijken. Je hebt de zwakke plekken die er misschien nog waren, kunnen ontdekken en herschreven. Merk je bij jezelf welke verandering jij als schrijver hebt ondergaan en welke nieuwe vaardigheden je hebt opgedaan tijdens de afgelopen lessen? Hoewel je in de eerste plaats schrijft voor jezelf, heeft de lezer een belangrijkere positie ingenomen tijdens het construeren en schrijven van je verhaal. Je weet nu welk effect je woorden hebben en welke macht je hebt als schrijver om je lezer te sturen in de richting die jij wilt. Je hebt geleerd hoe je kunt spelen met de verwachting van de lezer en hoe je een verrassende plotwending kunt creëren.
Misschien voelen de technieken die je hebt geleerd nog niet eigen. Door nieuwe korte verhalen te schrijven en het proces dat je de afgelopen weken hebt doorgemaakt, in een sneller tempo te herhalen, zul je zien dat je steeds meer kunt spelen met deze vaardigheden en zul je ze beter gaat leren beheersen. Om niet alle lessen door te hoeven bladeren bij een nieuw verhaal, heb ik een handige checklist voor je opgesteld. Deze werkt het beste in combinatie met het stappenplan uit de cursus ‘ShortThrill schrijven’. Heb je het stappenplan 'ShortThrill schrijven' niet? Download 'm hier.
Met het stappenplan 'ShortThrill schrijven' en de checklist 'Beter schrijven' die je hieronder vindt, kun je tijdens het schrijven van een nieuw verhaal snel overzien of je alle punten die behandeld zijn, hebt verwerkt in je korte verhaal.
Checklist voor een spannend kort verhaal:
Het letterlijk fileren van een verhaal, zoals we in de vorige les hebben gedaan, hoef je op den duur niet meer te doen. Op een gegeven moment zul je het fileren automatisch intern gaan integreren in je schrijfproces. Tijdens het schrijven zul je je bewust zijn van het doel van ieder woord en het effect dat het op de lezer zal hebben. Ik raad je aan om het opknippen van de zinnen bij de eerstkomende paar verhalen die je schrijft nog wel te doen, om het goed in de vingers te krijgen. Als jij voelt dat je deze stap kunt loslaten, omdat je het intern al aan het doen bent tijdens het schrijven, dan is dat een mooie ontwikkeling.
Maar voor we gaan denken aan nieuw te schrijven verhalen, ga ik eerst nog even terug naar het verhaal dat je nu aan het schrijven bent en dat zich in de afrondende fase bevindt. Ben je al zover dat je er een punt achter kunt zetten? Ben je tevreden over je verhaal en hoe herken je dat punt? Als ik naar mijzelf kijk, dan ben ik nooit helemaal tevreden. Er is altijd nog wel iets dat ik kan verbeteren. Maar is een bepaald punt dat ik tegen mijzelf moet zeggen dat het klaar is. Hoe ver ben jij op dit moment? Bevat je verhaal alle bovenstaande punten uit de checklist? Ben je tevreden over het ritme van je tekst en het gevoel dat het verhaal je geeft, dan wordt het tijd om het te gaan delen. Delen van je verhaal is essentieel om te toetsen bij je lezers of je met je verhaal het doel bereikt wat je wilde. Social media is een prachtig middel om op een laagdrempelige manier een grote groep mensen te bereiken en feedback te kunnen ontvangen. Misschien heb je een eigen website waar je je verhaal (als blog) kunt plaatsen en hoef je alleen een teaser-tekstje (de eerste regels) en een link te plaatsen. Of je deelt het verhaal volledig op je social media profiel. Je kunt je ook aansluiten bij schrijvers- en of lezersgroepen op bijvoorbeeld Facebook en je verhaal daar delen. Als je een foto toevoegt aan je post, trek je over het algemeen meer aandacht voor je post. Kies voor een prikkelend beeld dat past bij jouw verhaal. Zorg er wel voor dat het beeld rechtenvrij is. Kies een foto van een website als Pexels.com, dan weet je zeker dat je de foto mag gebruiken.
Over het algemeen zijn lezers heel positief en zul je overladen worden door lofuitingen. Neem die dankbaar aan. Deze reacties bouwen aan het fundament van je zelfvertrouwen en die heb je nodig om de kritische reacties te kunnen ontvangen. Onderschat niet de waarde van kritiek. Let niet op de verpakking van de kritiek. Sommige mensen zijn niet vaardig in het brengen van opbouwende feedback en kunnen het lomp en zonder respect voor jou formuleren. Een logisch reactie binnen in jou, zou boosheid en verdriet kunnen zijn. Je voelt je gekwetst, omdat je een stukje van jezelf in je verhaal hebt gelegd. Het raakt je ego. Zodra je merkt dat een reactie van een lezer dit bij je oproept, wees je er dan van bewust dat het niet gaat om de verpakking van de feedback, maar om de boodschap die erin verwerkt zit. Zodra je het hebt uitgepakt en de essentie van de boodschap hebt gevonden, gooi je de verpakking weg. Je grootste groeikansen liggen verstopt in jouw reflectie op kritische reacties. Deze reacties leggen bloot waar je aan kunt werken om een nog betere schrijver te worden. Als je kritische feedback in dit licht zet, zal je ego niet of minder gekwetst worden en kun je het in dankbaarheid ontvangen. Hoe lomp de lezer zijn feedback ook heeft omschreven, hij geeft je een ruwe diamant zonder dat hij het zelf doorheeft.
OPDRACHT 15:
Ga naar een website als Pexels.com en kies een foto uit die past bij je verhaal. Deel je verhaal met de foto met anderen op bijvoorbeeld een social media platform. Neem alle feedback dankbaar in ontvangst en reflecteer objectief op de boodschap die iedere reactie bevat. Heeft het verhaal nog een herschrijfronde nodig? Gun jezelf die groeimogelijkheid en ga terug naar de schrijftafel om nog meer uit dit verhaal te halen.
Of.... bedenk een nieuw plot en verwerk de feedback bij het maken van je volgende verhaal.
Dit was de allerlaatste les van deze cursus. Ik hoop dat je ervan hebt genoten!
De komende vier weken mag je je verhaal maximaal nog tweemaal naar mij mailen en zal ik je feedback geven over de inhoud en je schrijfstijl. Loop je enkele lessen achter? Maak een schema voor jezelf en plan in wanneer je welke les + opdracht gaat doen, zodat je je verhaal in de komende vier weken afrondt.
Ik wens je heel veel schrijfplezier en zie je verhaal graag opnieuw in mijn mailbox verschijnen.
Lieve groet,