logo sietske scholten zwarte letters.png


Dag 1: de lezer


Wekenlang heb je gewerkt aan jouw ShortThrill. Je kent je verhaal van haver tot gort. Je kent het grote verhaal achter je gekozen kader, je kent je personages en je hebt veel herschreven en geschrapt. Dat is super! Maar het heeft ook één nadeel. Je kent je verhaal zo goed dat je je niet meer kunt bekijken vanuit de ogen van een lezer. Want die lezer weet nog niets. Hij stapt het verhaal binnen en heeft enkel de informatie van de woorden die jij hem geeft. En omdat jij als schrijver alles al weet, kan dat ervoor zorgen dat je in je verhaal bepaalde informatie vergeet te delen, omdat het voor jou zo logisch is. Of misschien deel je in het juist te veel, waardoor je de denkrichting van de lezer al beïnvloed en de plotwending niet meer als verrassing komt. Het is haast onmogelijk om je verhaal weer blanco te zien, zoals een lezer die ‘m voor het eerst onder ogen komt en toch is het heel belangrijk om het te doen, om de zwakke plekken in je verhaal te gaan leren zien. Bij een goed verhaal zijn alle (belangrijke) vragen aan het einde van het verhaal beantwoord. Er zijn geen losse eindjes. Alles klopt.

Maar hoe doe je dat? Hoe kun je weer blanco naar je tekst kijken? Dat gaan we doen door de tekst te ontleden per zin. Net als in de vorige cursus gebruik ik ook in de cursus mijn eigen teksten om je duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik heb mijn ShortThrill NACHTJAPON voor je ontleed, zodat het inzichtelijk wordt hoe letterlijk je naar de woorden moet kijken om te weten welk effect het heeft op de (onwetende) lezer. Lees eerst de gewone tekst hier: ShortThrill NACHTJAPON. Download daarna het document waarin ik de tekst heb ontleed: ShortThrill NACHTJAPON ontleed.
OPDRACHT 1:

Lees de ShortThrill GEHEIM. (Download de tekst hieren print ‘m uit als je die mogelijkheid hebt) Wat denk jij dat de belangrijkste momenten zijn in het verhaal? Onderstreep of arceer die zinnen, die de kern van dit verhaal bevatten.

Als je wilt kun je in de Facebookgroep hierover van gedachten wisselen met de andere deelnemers in mijn post van vandaag.

Tot les 2!

Lieve groet,

Sietske Scholten