logo sietske scholten zwarte letters.png

Spanningsboog

.

Spanning bouw je op vanaf het begin van je ShortThrill. Je maakt het voor de lezer steeds een beetje spannender, waardoor de spanning wordt opgevoerd tot het uiteindelijk daar, op het hoogste punt, vlak voor het einde, allemaal samenkomt. Je kunt zelfs zeggen dat in een ShortThrill iedere gebeurtenis in dienst staat van dat ene moment: de climax. Een ideale spanningsboog ziet er als volgt uit:

12 spanningsboog 2_stap 10

De spanning mag voor de climax ook golvend lopen. Je hebt meerdere spannende momenten in je verhaal en zorgt dat iedere golf in intensiteit de vorige golf overtreft qua spanning. Als je ‘m omhoog laat golven, ziet de grafiek er zo uit:

13 spanningsboog 3_stap 10

Let er alleen wel op dat je niet terugzakt naar het beginniveau. Als de spanning wegvloeit, verliest je lezer zijn aandacht voor de tekst en is de kans groot dat hij stopt met lezen, zoals je hier in de grafiek kunt zien:

14 spanningsboog 4_stap 10

Het vormen van een verhaal voor een ShortThrill kan in mijn hoofd soms dagen nodig hebben. Er kunnen meerdere schetsen aan voorafgaan voor ik het plot goed heb gevormd, het juiste perspectief heb gevonden, of de juiste volgorde van gebeurtenissen ontdek om het verhaal goed tot zijn recht te laten komen. Dit hoort allemaal bij het proces.

.

omslag FB 2023 kopiëren