logo sietske scholten zwarte letters.png

Setting

.

Laat ik mijn voorbeeld van het huwelijksaanzoek op het dak erbij halen. Vanuit mijn tijdlijn kies ik voor het kader waarbij Max en Julia al op het dak staan. Om ze een goede reden te geven waarom ze op die locatie zijn, heb ik besloten om het een dak van een hotel te laten zijn, waar ze als gast verblijven. Ik heb gekozen voor een donkere setting. Een moment waarop de zon niet meer schijnt, zodat Max en Julia naar de sterren kunnen kijken. In de zomer is het laat donker. In de winter kan mijn setting zich eerder op de avond plaatsvinden. Dat vind ik geschikter. Gladheid op het dak komt mij ook goed uit, dus ik kies voor de winter. Met al deze keuzes kan ik mijn WAAR en WANNEER gedetailleerder invullen:

WAAR speelt het verhaal zich af:

Op het dak van een hotel. Er is naast een lift die tot de bovenste verdieping gaat, ook nog een trap die naar het dak gaat. Het is een vluchtroute van het hotel. In geval van brand waarbij de mensen niet meer naar beneden kunnen, kunnen ze naar boven vluchten. De deur naar het dak zit daarom niet op slot. Mijn personages Max en Julia kunnen dus gemakkelijk het dak bereiken. Het dak zelf is voorzien van grind en wordt omsloten door een opstaande rand van zo’n 15 centimeter. Er is geen balustrade om de rand. Het hotel telt negen verdiepingen en heeft daardoor een flinke valhoogte.

WANNEER speelt het verhaal zich af:

Op een avond in de winter. Ik kies voor 19 december om 21.00 uur. De zon is allang onder. Het is een onbewolkte koude avond. De sterren zijn goed zichtbaar vanaf het dak en het vriest lichtjes.

.

omslag FB 2023 kopiëren