logo sietske scholten zwarte letters.png

Conflict

.

In de vorige stap liet ik het woord al vallen, omdat het zo verbonden is met de drijfveren. Een conflict ontstaat als vanzelf als drijfveren tegengesteld zijn aan elkaar. Want je wilt dat je personages op de één of andere manier met elkaar botsen. Je wilt dat er sprake is van een conflict tussen de personages. Op die manier krijg je spanning in het verhaal. Je hoofdpersoon wil bijvoorbeeld een kind, en de partner wil dat niet. Of je hoofdpersoon wil een grote reis maken met zijn of haar grote liefde, maar de grote liefde wil thuisblijven. Of je hoofdpersoon is doorgereden na een ongeluk en wil dat dat geheim blijft, en de beste vriend die op de hoogte is van het geheim, wil met die informatie naar de politie stappen. In al deze situaties is er sprake van een conflict tussen de personages. Dat moet haast wel spannend worden!

Aangezien jij een ShortThrill gaat schrijven, kiezen we ervoor om op zoek te gaan naar een spannend verhaal. Om het thrillerelement erin te verweven, gaan we ervoor zorgen dat de drijfveren van jouw personages zo belangrijk voor ze zijn, dat ze gaan over zaken van leven en dood. En, zoals ik al vertelde, ontstaat er een conflict als je de drijfveren van je personages tegengesteld maakt ten opzichte van elkaar.

Wees bij het bedenken niet bang voor clichés. Weet je dat er maar 36 dramaturgische situaties mo- gelijk zijn? Dat betekent: 36 mogelijke basisplots voor je verhaal. Het is dus onmogelijk om een originele situatie te bedenken, alles is namelijk al tig keer beschreven. Wat het verhaal uiteindelijk origineel maakt, is hoe jíj het verhaal gaat vormgeven en beschrijven. Jouw woorden gaan het uniek maken.

Dus maak het jezelf niet moeilijk. Kies voor wat jij interessant vindt, ook al zijn daar misschien al duizenden boeken over geschreven of films over gemaakt. Dat maakt niets uit. Schroom niet om alle 36 dramaturgische situaties rustig door te nemen, er gewoon één te kiezen, of een kaart te trekken uit mijn kaartenset “36 dramaturgische situaties”. Zoek op internet naar een uitgebreidere beschrijving over deze 36 situaties en laat je erdoor inspireren voor de verdere ontwikkeling van jouw ShortThrill.

.

omslag FB 2023 kopiëren