5BE0FD92-F520-45B0-A0FE-71119A21944E

Drie jaar terug volgde ik een coachingstraject ‘stemacteren’ bij Studio Oranjeoord met het idee om zelf mijn boeken te gaan inspreken. Als voormalig theaterdocent leek mij dat een handige vaardigheid om ook te kunnen. En wie wist nou beter hoe ik mijn boeken ingesproken wilde hebben dan ikzelf?

Met het volste vertrouwen dat het mij ging lukken, verkocht ik het luisterboek van mijn literaire thriller HALF EEN al in de voorverkoop. Dat er al afname was, was een goede stok achter de deur om het luisterboek te gaan maken.
Voortvarend begon ik. Ik sloot mijzelf op in het opnamestudiootje op mijn kantoor en deed wat ik een jaar eerder van Ingrid had geleerd.

Maar zo heel alleen in het hokje speelde mijn perfectionisme op. Op ieder woord dat ik uitsprak had ik iets aan te merken en deed ik over. Toen ik het boek had ingesproken en wat materiaal voorlegde aan proefluisteraars, bleek het voorleestempo te hoog. Ik besloot het hele boek opnieuw te doen.

Daarna begon het editen. Met een koptelefoon op mijn oren luisterde ik dagen achtereen naar mijn eigen stem. En ook daar kwam de criticus in mijzelf naar boven. Ik vond het hele proces een ware marteling.

Ik leverde het luisterboek weken te laat af bij de luisteraars, brak mijn studio af en verkocht mijn apparatuur, want dit wilde ik niet opnieuw doorgaan. Alle luisterboeken liet ik vervolgens maken bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van luisterboeken en ze werden ingesproken door professionals.

Maar toen vroeg Storytel mij laatst of ik mijn nieuwste twee boeken zelf wilde inspreken bij hen op kantoor met een opnameleider erbij. Dat leek mij wel wat. Dan lag de eindverantwoordelijkheid niet bij mij. Ik hoefde dit keer alleen maar voor te lezen. Dus ik zei ‘ja’!

En wat ben ik daar blij mee! Want wat gaat het voorspoedig! Na twee opnamedagen heb ik al ruim de helft van mijn literaire thriller KRAAMKOORTS ingesproken en blijk ik het hartstikke leuk te vinden om te doen.

Ik houd je op de hoogte van de releasedata! En mocht je mijn eerdere boeken willen beluisteren (ingesproken door Maartje van de Wetering en Dieuwertje Blok), dan kun je ze nu al beluisteren op Storytel.

Lees de vorige blog hier.


Meer lezen van Sietske Scholten?

Kijk hier voor alle boeken BEET en LHL kopiëren