Logo Sietske bl.png
paspop

Hoofdstuk 36 - Paspop

Er zijn enkele minuten gepasseerd als Kim opnieuw voetstappen hoort die de slaapkamer instappen. Stokstijf stil blijft ze liggen op de vloer in de donkere ruimte. Bang dat iedere beweging die ze maakt geluid veroorzaakt. Nauwelijks durft ze adem te halen. Te bang dat ze zichzelf verraadt.
‘Kijk!’ hoort ze Sophia zeggen door het geluid van de dichte deur heen. Een tweede paar voetstappen volgt haar. ‘Ze is hier ook geweest, Quinten. Er ligt bloed op het bed. Waar is ze?’
‘Rustig. Ze kan nooit ver weg zijn met zo’n hoge koorts.’
‘Ik ben gewoon bang dat het misgaat,’ zegt ze bezorgd.
‘Het gaat niet mis.’
‘Hoe kan het dat ze nog leeft?’ zegt Sophia. Er gaat een schokgolf door Kim heen bij de intentie van de woorden. Ze kan het niet geloven.
‘Ik weet het niet. Haar pols was echt heel zwak vannacht. Jij hebt het ook gevoeld.’ Waarom, vraagt Kim zich in paniek af. Waarom willen ze dat ze sterft? Haar hartslag klimt moeizaam omhoog, maar haar lichaam is te zwak om de vluchtreactie die onbewust via haar rondgepompte bloed wordt afgegeven aan haar organen en spieren, bij te benen.
‘We moeten haar vinden,’ zegt Sophia. Kims ogen schieten heen en weer in het donker. Waar kan ze heen? Ze hoeven de deur maar open te trekken of ze hebben haar gevonden.
‘Richt jij je nou maar op Aron. Ik ga de tuin en het bos afzoeken voor het geval ze al buiten rondloopt.’

Met angst en beven luistert Kim naar de voetstappen. Ze drukt haar knokkels tegen haar mond om het niet uit te schreeuwen van angst. Als ze haar vinden, zal ze sterven. Deze mensen zullen er alles aan doen om te voorkomen dat ze het overleeft. Opeens lijkt het alsof haar hart wordt fijngeknepen bij de gedachte dat Fosse niet meer leeft. Als Sophia en Quinten haar willen laten sterven, hebben ze hem misschien al omgebracht. Sinds ze hierbinnen is, heeft ze nog geen gehuil gehoord. Het idee dat hij dood kan zijn, verscheurt haar. Wat heeft het dan nog voor zin om dit te overleven?
‘Dat is het allerbelangrijkste, Sophia. Ga naar Aron. Ik regel het wel,’ zegt Quinten. Kims paniek om Fosses welzijn trekt haar aandacht naar binnen. Hij is nog maar een paar uur oud, maar de liefde die ze voor hem voelt, is groter dan ze ooit eerder heeft ervaren. De liefde is zo overweldigend groot dat een leven zonder hem ondenkbaar is. Zo kort heeft ze mogen genieten van zijn prachtige kraaloogjes, zijn zachte huidje, zijn heerlijke geur, zijn lieve vingertjes en schattige teentjes. Hun leven samen is pas begonnen. Haar leven als zijn moeder. Met alles wat er gaat komen. De duizenden luierverschoningen, de honderden gebroken nachten, zijn eerste lach en alle lachjes die daarna zullen volgen, zijn verdrietjes, zijn eerste woordjes, zijn bulten en schrammen die hij oploopt, omdat hij leeft. Zijn eerste schooldag, en zijn laatste. Zijn eerste verliefdheid, het verwezenlijken van zijn toekomstdromen die zij vanaf de zijlijn mag aanschouwen, omdat zij zijn moeder is. Dit is hun begin, niet hun einde. De geluiden ebben weg als het tot haar doordringt dat Sophia en Quinten de slaapkamer verlaten. Ze moet weten of Fosse nog leeft. En als hij leeft, moet ze ervoor zorgen dat zij of Jonathan hem heel snel vinden, anders sterft hij misschien alsnog. De zenuwen krioelen onder haar huid. Waar is Jonathan? Hoe moet ze hem bereiken? Heeft hij zich ook verstopt? Waar wacht hij nog op? Hij moet haar hier weghalen. Nu. Ze moeten gaan zoeken. Haar broek is doorweekt. In golven verliest ze bloed en ze drijft in haar eigen zweet. Ze heeft geen idee hoe warm ze is, maar haar temperatuur is gevaarlijk hoog. Hoe lang overleeft ze dit?

Kim draait zichzelf om tot ze op handen en knieën zit. Ze voelt met haar handen voor zich uit en om zich heen, tot ze iets voelt wat ze vast kan houden. Ze zet haar voet op de grond en trekt zichzelf omhoog. Ze voelt langs de wanden en glijdt over een plastic vorm heen waar een knop op zit. Ze drukt erop en het licht springt aan. Kim knippert door het felle licht en haar ogen hebben even tijd nodig om te wennen. Ze ziet roedes vol jurken, overhemden, blouses, broeken en rokken. Allerlei soorten schoenen tegen de wanden op de grond. Planken vol met kleding. Kim zet een stap naar achteren en botst tegen een mensgrote paspop met om haar middel een draagbare hoogzwangere nepbuik. De paspop klapt tegen een plank die van de wand valt en nepbuiken die naast elkaar op volgorde liggen van een bescheiden twintigwekenbuik naar steeds een slag groter vallen met luid kabaal op de grond.

Wat denk je dat er aan de hand is? Deel je overdenkingen op Facebook!

Ga naar de Facebookgroep

Als in KRAAMKOORTS de vliezen van de hoogzwangere Kim voortijdig breken en haar vriend Jonathan door zijn werk als piloot niet continu voor haar kan zorgen, neemt Kim haar intrek in een kleinschalig kraamhotel midden op de Veluwe waar rust het hoogste goed is. Het ontbreekt haar aan niets in het idyllische bijgebouwtje naast het luxe landhuis van verloskundige Sophia en haar man Quinten. 
Maar zodra Jonathan is vertrokken voor een vlucht naar de andere kant van de wereld, laat Sophia haar ware gezicht zien. Kims telefoon wordt haar ontnomen en ze verliest het contact met de buitenwereld. Haar argwaan groeit. Heeft Sophia wel het beste met haar voor?
Hoogzwanger, met gebroken vliezen, heeft Kim geen enkele mogelijkheid om te vluchten zonder haar baby in gevaar te brengen. 
Hoe houdt ze zichzelf en haar kind in veiligheid, terwijl ze zo kwetsbaar, hulpbehoevend en afgesloten is van de wereld?

KRAAM_paperback+ebook

Wist je dat...

Sietske Scholten haar boeken eerst blogt? Lezers kunnen als het ware over haar schouder meelezen, terwijl ze het boek schrijft. Iedere werkdag ontvangen de lezers een nieuwe hoofdstuk en zitten vervolgens 24 uur in spanning te wachten op hoe het verder zal gaan. In een besloten Facebookgroep hebben de lezers contact met elkaar en wordt er druk overlegd over de personages, de ontwikkelingen in het verhaal en ze sparren over hoe het zal gaan aflopen. Sietske hoeft dus niet maandenlang solistisch te werken aan haar boek. Tijdens het schrijven kan ze haar verhaal al uittesten op publiek en snel bijsturen als het nodig is. Druk op de knop en lees meer over hoe dit blogroman-concept is ontstaat:

Lees meer
Boekenlegger Achterkant Los (2).jpg