Logo Sietske bl.png
man schim kopiëren

Hoofdstuk 27 - Pieken en dalen

Wat als Nova werkelijk geldproblemen heeft zoals rechercheur Alvarez had gezegd, denkt Birgit met haar rug leunend tegen de schuifpui. Birgit wist dat de kijkcijfers waren teruggelopen in het afgelopen jaar, dat had Nova haar verteld. Al schommelde het aantal kijkers sowieso gedurende de dag. Birgit had al lang geleden een patroon gezien in de piekmomenten. Tegen het einde van de werkdag schoten de cijfers omhoog. Daar had Nova haar dag ook op ingedeeld. Tussen zes en negen uur ’s avonds deelde ze de hoogtepunten van de dag, plande ze de meest interessante afspraken in of sprak ze uitvoerig met de kijkers. Na negen uur namen de kijkersaantallen geleidelijk aan af tot Nova zelf naar bed ging en ze de stream stopte. Dat was het normale dagelijkse ritme. Maar de hoogste pieken werden steeds een stukje lager en in een jaar tijd was het aantal kijkers gehalveerd. De teruglopende cijfers zullen de merken niet ontgaan zijn. Nu Birgit er goed over nadacht, was het een logisch gevolg dat Nova minder hoge prijzen kon vragen voor het influencen of dat merken zich zelfs terugtrokken en haar niet meer vroegen om hun merk te representeren. Zou Nova ongemerkt voor Birgit toch onder grote druk hebben gestaan? Wat had rechercheur Alvarez vanmiddag precies gezegd? De livestream had op dat moment aangestaan, bedenkt Birgit zich. Ze kan alles terugkijken via het social media platform. Ze opent op haar telefoon de app, maar ze wordt afgeleid door het nummer bij het icoontje van de privéberichten dat inmiddels de 3000 heeft bereikt. Ze tikt erop, scrollt en opent op hoog tempo enkele willekeurige berichten uit de lange lijst, terwijl haar ogen over de teksten vliegen.

‘Nova! Ik volg je al twee jaar. Ik ben zo blij dat ik je toen bij de Meet en Greet heb ontmoet op het Socials event in juni. Ik vind het zo erg wat er is gebeurd. I love u!’

‘Ik ben een enorme fan en ik kijk normaal de hele dag naar de livestream. Ik mis het enorm. Ik kan niet zonder! Hopelijk ben je snel weer terug.’

‘Gelukkig is ze weg. Kan haar rotkop niet uitstaan.’

‘Die zit natuurlijk allang met haar roze flamingo-koffer op een subtropisch eiland. Haha!’

Birgit kijkt op. Als ze haar zoektocht verbreedt, dan moet ze rekening gaan houden met uiteenlopende scenario’s. Ze was ervan uitgegaan dat Nova haar zou hebben laten weten als ze op de vlucht was geslagen, maar wat als dat niet zo zou zijn? Misschien is ze er ten onrechte vanuit gegaan dat Nova geen geheimen voor haar heeft. Nova had haar immers ook niets verteld over haar geldproblemen. Was er meer dat ze voor haar achterhield? Zou Nova in staat zijn om onder te duiken zonder contact met haar op te nemen? Ze weet toch hoe ongerust Birgit zou zijn. Of niet? Als moeder is ze nauw betrokken bij het leven van haar dochter. Maar in hoeverre was dat eigenlijk andersom het geval? Misschien zou Nova helemaal niet stilstaan bij Birgits zorgen. Of misschien ziet ze geen mogelijkheid om contact met haar op te nemen, omdat ze te bang is om berecht te worden voor het doodschieten van de insluiper? Misschien heeft ze in paniek gehandeld, nadat de man lag leeg te bloeden op de vloer van haar woonkamer. Ze zou hebben geweten dat de politie snel ter plaatse zou zijn, omdat ze live was tijdens de overmeestering. Had ze snel wat kleding gepakt en was ze te voet, zonder auto, zonder haar telefoons, vertrokken? Ze wist dat die apparaten traceerbaar zouden zijn. Net als haar auto, die ze in haar garage had achtergelaten. Vanmiddag had Birgit meerdere koffers zien staan in de inloopkast. Had de flamingo-koffer erbij gestaan? Ze zet zichzelf overeind en loopt door de hal naar de slaapkamer van Nova. In het donker zoekt ze met haar hand over de muur naar het lichtknopje tot ze de behuizing voelt en het licht aandrukt dat zowel in de kamer als in de inloopkast aanspringt. Ze stapt de inloopkast binnen waar ze drie koffers ziet staan in het open gedeelte van de kast. Eén zwarte, één met een ruitpatroon en één zeegroene met een metallic gloed. Eén voor één opent ze de deuren van de kast om de flamingo-koffer te zoeken die Nova meestal gebruikte als ze op reis ging. Ze haalt de stof van de lange jurken opzij die de bodem van de kast raken om te zien of ze een koffer verbergen, maar de bodem van de kast is leeg. Waar ze ook kijkt, Birgit ziet de flamingo-koffer niet. Is Nova dan toch gevlucht? Het voelt alsof de vloer zijn vastigheid verliest. Birgit grijpt de stang vast van de open kast in het midden van de ruimte om zichzelf in balans te houden. Waarom had Nova de benen genomen? Ze moet toch hebben geweten dat het schot als zelfverdediging zou worden gezien? Ze had gewoon de politie kunnen bellen en hen kunnen uitleggen dat ze was overvallen. Het stond nota bene op beeld en ze had massa’s getuigen. Waarom was ze dan toch op de vlucht geslagen? En had ze haar paspoort meegenomen? Hoever zou ze nu zijn? Waar zou ze naartoe zijn gegaan, vraagt Birgit zichzelf in duizelingwekkende toestand af.

Hard geklop doorbreekt de stilte in het huis en haalt Birgit ruw uit haar gedachten. Ze veert omhoog van schrik. Wat was dat, vraagt ze zich af. In haar borstkas slaat haar hart op hol, terwijl ze bewegingloos blijft ze staan en het geluid opnieuw klinkt. Adrenaline wordt met kracht haar bloedvaten ingepompt. Trillend op haar benen, maar alert voor iedere onverwachtse beweging in de villa, loopt ze sluipend via de slaapkamer terug naar de hal. Het geklop komt vanuit de woonkamer, lokaliseert ze als ze het geluid weer hoort. Ze drukt zich plat tegen de muur van de hal en langzaam buigt ze haar hoofd langs de stijl van de deur van de woonkamer om zo onopvallend mogelijk meer zicht te krijgen op de ruimte. Opnieuw klinken er ferme tikken. Achter het glas van de schuifpui ziet Birgit een schim van een man met een capuchon ver over zijn hoofd getrokken om zijn gezicht te verbergen.

En? Wat vond je van dit hoofdstuk? Laat je het mij weten in de Facebookgroep?

Ga naar de Facebookgroep
DJON mockup pb en eb kopiëren

Als in DE JACHT OP NOVA de negenenveertigjarige Birgit op social media haar beroemde dochter Nova live overmeesterd ziet worden door een insluiper, bedenkt ze zich geen moment. Ze schakelt de politie in en springt in de auto op weg naar de villa van Nova. Maar aangekomen op het plaats delict hoort Birgit dat de insluiper dood is aangetroffen, maar van Nova ieder spoor ontbreekt. Gefrustreerd door de nauwelijks vorderende ontwikkelingen van de recherche in de dagen erna en zwaar ongerust om het welzijn van Nova start Birgit haar eigen onderzoek. Maar hoe dieper ze graaft, hoe meer vragen er opdoemen en hoe meer ze merkt dat ze wordt tegengewerkt in haar zoektocht. Wie heeft er belang bij de verdwijning van Nova? Wat is er precies gebeurd? En lukt het Birgit om haar dochter terug te vinden voor het te laat is?

Wist je dat...

Sietske Scholten haar boeken eerst blogt? Lezers kunnen als het ware over haar schouder meelezen, terwijl ze het boek schrijft. Iedere werkdag ontvangen de lezers een nieuwe hoofdstuk en zitten vervolgens 24 uur in spanning te wachten op hoe het verder zal gaan. In een besloten Facebookgroep hebben de lezers contact met elkaar en wordt er druk overlegd over de personages, de ontwikkelingen in het verhaal en ze sparren over hoe het zal gaan aflopen. Sietske hoeft dus niet maandenlang solistisch te werken aan haar boek. Tijdens het schrijven kan ze haar verhaal al uittesten op publiek en snel bijsturen als het nodig is. Druk op de knop en lees meer over hoe dit blogroman-concept is ontstaat:

Lees meer
FB promo omslag 2023 kopiëren