Logo Sietske bl.png
pexels-pixabay-271897

Hoofdstuk 1 - Kwade wil

‘Hier is ze!’ bromt een zware mannenstem gedempt uit de speaker van de smartphone op het aanrecht naast de snijplank. Is dit een grap? Birgit laat het mes los waarmee ze de droge worst in plakjes snijdt en tilt haar telefoon op om de livestream beter te kunnen volgen. Haar hart verzakt als ze de blik van Nova ziet die met grote bange ogen langs de lens kijkt. Is dit echt? Het zou niet de eerste keer zijn dat Nova een prank uithaalt met haar volgers. Wat was eraan voorafgegaan? Birgit had nauwelijks acht geslagen op de livestream. Ze had ‘m uit gewenning aangezet toen ze een paar minuten geleden in haar ochtendjas naar beneden was gelopen, maar ze was met haar aandacht bij Jon geweest die in de slaapkamer op haar wachtte. Ze zet het geluid van haar telefoon harder.
‘Staan blijven, jij,’ klinkt dezelfde brommerige mannenstem dwingend. Nova’s gezicht verdwijnt buiten beeld en Birgit ziet de woonkamer van Nova over het scherm tollen. Om het beter te kunnen zien, brengt ze de telefoon dichter naar haar gezicht. Gespannen volgt ze de beelden, maar de camera beweegt te snel om duidelijkheid te krijgen over de situatie die zich daar afspeelt. Gefixeerd blijft ze kijken in de hoop dat Nova’s gezicht verschijnt en ze de kijkers uitlacht om de flauwe grap die ze zojuist heeft uitgehaald.
‘Laat me los, klootzak!’ roept Nova, gevolgd door kreten die overduidelijk gesmoord worden. Dit is te realistisch om een grap te zijn, dringt het tot Birgit door. Ze voelt hoe haar hartslag toeneemt en haar keel vernauwt. Wat is dit? Met haar ogen probeert ze de reacties te volgen die over het scherm rollen, maar ze zijn niet bij te benen. Zodra de tekst onderin verschijnt, schiet hij naar het midden om daar te verdwijnen. Het aantal volgers klimt omhoog als bijen op een pot met honing. Dit soort aantallen heeft ze al ruim een jaar niet meer gezien. Het nieuws dat er iets onverwachts gebeurt in Nova’s livestream verspreidt zich blijkbaar razendsnel.
‘Nee!’ schreeuwt Nova. Als de camera kort haar gezicht vangt en Birgit de angstaanjagende blik in Nova’s ogen ziet, verdwijnt de laatste twijfel die ze nog heeft. Dit is echt. Nova is in gevaar. Een moeder voelt zoiets. Ze moet de politie waarschuwen, beseft ze. Maar als ze nu overschakelt naar de telefoonfunctie kan ze niet meer horen wat er met Nova gebeurt. Zonder haar ogen van haar scherm af te halen loopt ze de keuken uit, de hal in.
‘Bel 112!’ roept ze naar boven.
‘Wat is er?’ vraagt Jon die naakt naar het trapgat snelt.
‘Nova wordt overvallen.’
‘Overvallen?’
‘Het gebeurt nu live.’ Ze neemt snel de treden omhoog en draait haar telefoon meer in zijn richting, zodat ze bovenaan de trap beiden haar scherm kunnen zien.
‘In de stream?’
‘Ja! Bel nou!’ Ze haalt haar ogen van haar scherm en kijkt Jon gealarmeerd aan.
‘Wat erg!’
‘Ik dacht eerst dat het een grap was, maar Nova’s angst is niet gespeeld. Het is echt.’
Jon zet een stap in de richting van de slaapkamer om zijn telefoon te pakken, maar staakt zijn beweging als er een harde knal uit de speaker van Birgits telefoon klinkt. Birgits ademhaling stokt. Wat was dat? Met haar hand trillend van angst kijkt ze naar het scherm. Het beeld beweegt snel. Jon zet een stap terug om mee te kunnen kijken.
'Nova?' fluistert Birgit. Haar ogen speuren de pixels af in de hoop een glimp van Nova op te vangen. 'Alsjeblieft, Nova.' Abrupt gaat het beeld op zwart en wordt de livestream beëindigd. 'Nee!' zegt Birgit verschrikt. Als aan de grond genageld ziet ze hoe het profiel van Nova op het scherm verschijnt. Waar is ze zojuist getuige van geweest? Ze kan het niet bevatten. De hand waarmee ze de telefoon vasthoudt, laat ze naar beneden zakken en ze verplaatst haar blik naar Jon. Dit is echt. Dit gebeurt echt. Hier was Birgit al die tijd zo bang voor geweest. Vanaf het moment dat Nova herkent begon te worden op straat. Als een trotse moeder liep ze graag met Nova’s succes te pochen bij haar vriendinnen, maar ze was nooit uit het zicht verloren dat achter ieder kijkcijfer een mens zat die ergens op zijn of haar telefoon naar Nova zat te kijken. Hoe vaak hadden ze hier niet ruzie om gehad? Zeker in de tijd dat Nova nog minderjarig was en hier woonde. Nova had het altijd weggewuifd. Nergens deelde ze haar adres, drukte ze haar moeder op het hart. Maar hoe vaak had Birgit niet kinderen giebelend langs de voortuin zien lopen, wijzend naar hun huis? ‘Hier woont Nova,’ werd er gesmoesd, hard genoeg om het te kunnen horen als Birgit op de eerste verdieping in de badkamer stond of de was opborg in de kast op Nova’s slaapkamer. Hoe vaak was er niet aangebeld door opgeschoten tieners die hadden gevraagd of ze met Nova op de foto mochten? Ze deelde het adres dan wel niet letterlijk, Nova was sinds de introductie van de functie op het platform bijna altijd live. Met de camera gericht op haar gezicht, kon je op de achtergrond met een beetje puzzelen zien waar ze zich bevond. Voor iemand die kwaad wil, is het niet onmogelijk om haar adres te achterhalen.
Snel schuift Birgit de app omhoog en selecteert de belfunctie om het alarmnummer te bellen. Maar waar ze verwacht dat ze gelijk iemand aan de lijn krijgt, wordt ze tot haar verbazing in de wacht gezet. Met snelle passen loopt Jon naar de slaapkamer, raapt zijn boxershort van de grond en steekt zijn been in het gat.
‘Ik moet naar Nova toe,’ zegt Birgit beslist.
‘Het is spekglad buiten,’ waarschuwt Jon. Met zijn andere been in het gat trekt hij zijn boxer omhoog.
‘Kan mij niets schelen. Ik wil nu naar haar toe.’ Ze zet de telefoon op de luidspreker, loopt haar slaapkamer in en opent de deuren van haar kledingkast.
‘Ik zou willen dat ik met je mee kon,’ zegt Jon.
Zonder te reageren schiet Birgit in haar kleding en blaast de kaarsen uit. Ze moet zo snel mogelijk naar Nova.

Nog steeds in de wacht bij de alarmlijn opent Birgit nog geen twee minuten later de voordeur. Ingepakt in haar dikke jas en haar moonboots aan haar voeten houdt ze haar pas in op de drempel.
‘Trek je deur achter je dicht?’ roept ze naar boven. Ze wacht niet op zijn antwoord en sluit de voordeur. Het is spekglad buiten. De regen die vanmiddag is gevallen, heeft de halfgesmolten sneeuwlaag die er al lag, bevroren. Hoewel de adrenaline in haar lijf wordt rondgepompt en ze bang is dat iedere seconde voor Nova telt, maant Birgit zichzelf voorzichtig te zijn. Als ze onderuitgaat heeft Nova niets aan haar. Schuifelend verplaatst ze zich over het tuinpad naar de oprit waar haar auto staat. Met haar afstandsbediening opent ze het slot van haar auto en de binnenverlichting springt aan, terwijl ze om haar auto heen glibbert.

Pas als ze de met ijs bedekte binnenwegen van haar woonwijk achter zich heeft gelaten, hoort ze eindelijk een stem door de speaker tegen haar praten.
‘112. Wil je politie, brandweer of ambulance spreken?’
‘Politie,’ roept Birgit haastig. Haar stem klinkt schor.
‘Wat is er gebeurd?’
‘Nova Vaassen wordt overvallen. Callunalaan 36 in Laren. Ik zag het live op haar stream gebeuren. Ze is mijn dochter.’
‘Dank u wel voor de melding. We weten van de situatie. We worden overspoeld door volgers die ons bellen. De hulpdiensten zijn al onderweg naar haar woning,’ zegt de centralist. Hij stelt haar kort wat vragen en beëindigt het gesprek om de velen wachtende bellers te woord te kunnen staan.
Enigszins verlicht bij de wetenschap dat er al hulp is ingeschakeld, rijdt Birgit de gepekelde snelweg op. Als ze het lef had, zou ze de naald opdrijven naar het maximum om de reistijd in te korten. Maar als ze van de weg raakt, zal het alleen maar langer duren voor ze bij Nova is. Ze halveert de normaal toegestane snelheid, zoals de vuistregel haar bij gladheid voorschrijft. Met dit tempo zal het nog zeker twee uur duren voor ze bij Nova zal zijn.

En? Wat vond je van dit eerste hoofdstuk? Laat je het mij weten in de Facebookgroep?

Ga naar de Facebookgroep
DJON mockup pb en eb kopiëren

Als in DE JACHT OP NOVA de negenenveertigjarige Birgit op social media haar beroemde dochter Nova live overmeesterd ziet worden door een insluiper, bedenkt ze zich geen moment. Ze schakelt de politie in en springt in de auto op weg naar de villa van Nova. Maar aangekomen op het plaats delict hoort Birgit dat de insluiper dood is aangetroffen, maar van Nova ieder spoor ontbreekt. Gefrustreerd door de nauwelijks vorderende ontwikkelingen van de recherche in de dagen erna en zwaar ongerust om het welzijn van Nova start Birgit haar eigen onderzoek. Maar hoe dieper ze graaft, hoe meer vragen er opdoemen en hoe meer ze merkt dat ze wordt tegengewerkt in haar zoektocht. Wie heeft er belang bij de verdwijning van Nova? Wat is er precies gebeurd? En lukt het Birgit om haar dochter terug te vinden voor het te laat is?

Wist je dat...

Sietske Scholten haar boeken eerst blogt? Lezers kunnen als het ware over haar schouder meelezen, terwijl ze het boek schrijft. Iedere werkdag ontvangen de lezers een nieuwe hoofdstuk en zitten vervolgens 24 uur in spanning te wachten op hoe het verder zal gaan. In een besloten Facebookgroep hebben de lezers contact met elkaar en wordt er druk overlegd over de personages, de ontwikkelingen in het verhaal en ze sparren over hoe het zal gaan aflopen. Sietske hoeft dus niet maandenlang solistisch te werken aan haar boek. Tijdens het schrijven kan ze haar verhaal al uittesten op publiek en snel bijsturen als het nodig is. Druk op de knop en lees meer over hoe dit blogroman-concept is ontstaat:

Lees meer
FB promo omslag 2023 kopiëren