Logo Sietske bl.png
Birgit huilen

Hoofdstuk 19 - Imago


‘Tijdens de huiszoeking zijn we amper contant geld tegengekomen,’ zegt rechercheur Alvarez in de logeerkamer tegen Birgit. ‘Stanley D., de verdachte die gisteravond dood is aangetroffen op het plaats delict zat tot afgelopen maart vast voor drugshandel. Het is aannemelijk dat Stanley na zijn vrijlating het circuit weer is ingedoken en op de een of andere manier met Nova in aanraking is gekomen. Een mogelijke verklaring zou zijn dat zij via zijn dealers drugs inkocht. Misschien is daar een afpersingssituatie uit ontstaan.’
‘Het is niet mogelijk,’ reageert Birgit verbolgen. Wanneer zou Nova die drugs dan moeten hebben gebruikt, terwijl ze altijd live was? Het kon niet. ‘Het eerste wat Nova deed als ze opstond was haar stream aanzetten. Ze sloot hem pas af als ze ’s avonds weer naar bed ging.’
‘Hoeveel uren sliep ze?’
‘Meestal stopte ze de stream rond tien uur of half elf. Rond zeven uur zetten ze hem meestal weer aan.’
‘Misschien zei ze dat ze naar bed ging en gebruikte ze drugs op de late avond? Had ze de laatste tijd moeite om ’s ochtends uit bed te komen? Of dat ze zich anders gedroeg als ze wakker werd?’
Birgit schudt haar hoofd. Hoe vaak moeten ze dit gesprek nog hebben? Iedere keer dat ze met rechercheur Alvarez spreekt, brengt ze het onderwerp drugs weer ter sprake. Hoe duidelijk moet Birgit zijn?
‘Nova is een ochtendmens. Ze springt bijna altijd fris en opgewekt haar bed uit,’ zegt ze beslist, terwijl ze ondertussen terugdenkt aan de afgelopen periode. Nova had het druk. Veel afspraken, veel feestjes. Dan had ze een gala waarvoor ze was uitgenodigd, dan weer een filmpremière. Het is niet meer dan logisch dat ze op de avonden dat ze gewoon thuis is vroeger dan anders naar bed gaat om haar rust te pakken, denkt Birgit. Er zijn inderdaad een paar ochtenden geweest dat de stream een stuk later was gestart, omdat ze had uitgeslapen. Maar ook dat is niet meer dan normaal, vindt Birgit en ze besluit het niet tegen rechercheur Alvarez te zeggen om de theorie over Nova’s vermeende drugsgebruik niet verder te bekrachtigen. Nova’s imago staat op het spel. Hoe vaak had ze Nova niet op het hart gedrukt dat ze aan zichzelf moest denken? Maar de kijkers staan bij Nova altijd voorop. Als ze niet slaapt, is ze aan het werk. Voor hen. Jarenlang was ze heel trouw geweest aan de starttijd van de stream. Birgit had het in stilte alleen maar toegejuicht dat Nova de laatste tijd wat meer voor zichzelf koos. Het zou verschrikkelijk zijn als dat nu tegen haar gebruikt zou worden. De kans op het levend terugvinden van Nova zou daarmee alleen maar verder afnemen. Het is oneerlijk, denkt Birgit. Al jaren laat Nova de mensen meekijken in haar leven. Iedereen mag alles zien. Haar leven is zo transparant als glas. Maar Birgit weet hoe snel een reputatie te niet kan worden gedaan als er leugens worden verspreid. Ze had het al vaker gezien. Het is van levensbelang dat het beeld van Nova positief blijft. De collectieve verontwaardiging over de overval en verdwijning van de tweeëntwintigjarige onschuldige Nova die sinds gisteravond als een donkere wolk over het land hangt, moet koste wat kost in stand gehouden blijven worden om druk op de zoektocht te blijven zetten. De aantijging van rechercheur Alvarez kunnen alles kapot maken. Nova heeft haar leven in dienst gezet van de kijker. Ze heeft alles voor hen over. Ze is hen zo dankbaar voor de rijkdom en roem die haar is toegekomen. Haar geld, haar huis, haar lifestyle, de mensen met wie ze omgaat, de kijker had het haar allemaal gebracht, dat bleef Nova zeggen. Al was het haar daar in eerste instantie nooit om te doen geweest. Ze begon het streamen, omdat ze het leuk vond om haar leven te delen en ze merkte hoe betrokken haar volgers waren. Ze had haar privacy voor hen opgeofferd. En in een zeker zin ook haar vrijheid, want hoewel ze kon gaan en staan waar ze wilde, was de camera slechts een armlengte van haar verwijderd. Een transparante kooi. Het was de prijs die ze ervoor moest betalen, maar Nova had het er graag voor over. Dat bleef ze zeggen als Birgit haar er zo nu en dan naar vroeg.
‘Wat ook opvalt is dat Nova’s kijkcijfers,' zegt rechercheur Alvarez, 'volgens onze data-analist, fors zijn gedaald ten opzichte van een jaar geleden, wat logisch verband houdt met het dalen van haar omzet. Haar onkosten zijn extreem toegenomen sinds ze dit huis heeft laten bouwen.’
‘Ik begrijp niet wat u daarmee wilt zeggen,’ zegt Birgit boos.
‘Een kat in het nauw maakt rare sprongen, mevrouw van Ginkel.’
Wat is dit voor insinuatie, denkt Birgit. Wil ze beweren dat Nova dit alles heeft veroorzaakt? Dit is de wereld op zijn kop. Nova is het slachtoffer.
‘Waarom zoekt u Nova niet?’
‘Dat is wat we doen. Dit is de gang van zaken,’ zegt rechercheur Alvarez stellig. ‘Het is vaak niet wat het lijkt. Door alles te onderzoeken kunnen we de punten met elkaar verbinden.’
‘U helpt Nova niet door haar zwart te maken.’ Birgit balt haar vuisten. ‘Dat verdient ze niet.’
Rechercheur Alvarez legt haar hand op Birgits schouder. De aandrang om rechercheur Alvarez een stoot in haar gezicht te geven, neemt alleen maar meer toe. Hoe durft ze zo over Nova te praten? Ze heeft het recht niet. Birgit zou op de grond willen stampen van woede. Ze onderdrukt een schreeuw die rondgaat in haar binnenste. Waarom zoeken ze haar niet? Waarom is ze nog niet gevonden? Waar is Nova?
‘Het is uw dochter,’ zegt rechercheur Alvarez begripvol, terwijl ze met haar hand bemoedigend op Birgits schouder tikt. Birgit laat haar adem los. Ze moet zich beheersen. Ze heeft er niets aan als ze rechercheur Alvarez een klap verkoopt. Het brengt Nova niet terug. Wanhopig gaat ze zitten op het logeerbed. Met haar ellebogen op haar knieën laat ze haar hoofd zakken in haar handen.
‘Ze is weg en u maakt zich grote zorgen. Ik snap uw reactie op mijn vragen. Ik stel voor om dit gesprek voor nu te beëindigen. Neem wat water en kom even tot uzelf. De persconferentie begint bijna.’
Aan het gebonk van Rechercheur Alvarez’s blokhakken op de plavuizen hoort Birgit dat ze de kamer verlaat. Het enige wat Birgit wil is haar dochter terug, denkt ze, terwijl haar schouders beginnen te schokken. Maar ze heeft al sinds vannacht het idee dat ze een groot gevecht moet leveren om Nova terug te vinden. Hoe kan ze de politie vertrouwen met de zoektocht als Birgit het gevoel heeft dat de politie Nova wantrouwt? Ze vinden haar op deze manier nooit. Ze boren haar juist de grond in.
‘Gaat het?’ hoort Birgit de stem van Jon vanuit de deuropening van de logeerkamer.
‘Nee,’ zegt ze met haar gezicht verborgen achter haar handen. Zijn voetstappen verplaatsen zich naar het bed en ze voelt hoe hij tegen haar aan op het bed komt zitten. Hij legt zijn arm over haar schouders. Ze draait zich naar hem toe, tilt haar hoofd op en begraaft haar neus in zijn hals waar ze zijn geur ruikt. Gemoedelijk wiegt hij haar heen en weer. Zachte kusjes landen op haar haren, terwijl de tranen over haar wangen stromen. Ze zou willen dat ze eeuwig in zijn armen kan blijven, maar ze weet dat het onmogelijk is.
‘De stream, Jon,’ fluistert ze bijna onhoorbaar in zijn nek.

En? Wat vond je van dit hoofdstuk? Laat je het mij weten in de Facebookgroep?

Ga naar de Facebookgroep
DJON mockup pb en eb kopiëren

Als in DE JACHT OP NOVA de negenenveertigjarige Birgit op social media haar beroemde dochter Nova live overmeesterd ziet worden door een insluiper, bedenkt ze zich geen moment. Ze schakelt de politie in en springt in de auto op weg naar de villa van Nova. Maar aangekomen op het plaats delict hoort Birgit dat de insluiper dood is aangetroffen, maar van Nova ieder spoor ontbreekt. Gefrustreerd door de nauwelijks vorderende ontwikkelingen van de recherche in de dagen erna en zwaar ongerust om het welzijn van Nova start Birgit haar eigen onderzoek. Maar hoe dieper ze graaft, hoe meer vragen er opdoemen en hoe meer ze merkt dat ze wordt tegengewerkt in haar zoektocht. Wie heeft er belang bij de verdwijning van Nova? Wat is er precies gebeurd? En lukt het Birgit om haar dochter terug te vinden voor het te laat is?

Wist je dat...

Sietske Scholten haar boeken eerst blogt? Lezers kunnen als het ware over haar schouder meelezen, terwijl ze het boek schrijft. Iedere werkdag ontvangen de lezers een nieuwe hoofdstuk en zitten vervolgens 24 uur in spanning te wachten op hoe het verder zal gaan. In een besloten Facebookgroep hebben de lezers contact met elkaar en wordt er druk overlegd over de personages, de ontwikkelingen in het verhaal en ze sparren over hoe het zal gaan aflopen. Sietske hoeft dus niet maandenlang solistisch te werken aan haar boek. Tijdens het schrijven kan ze haar verhaal al uittesten op publiek en snel bijsturen als het nodig is. Druk op de knop en lees meer over hoe dit blogroman-concept is ontstaat:

Lees meer
FB promo omslag 2023 kopiëren